PERSBERICHT – Kookboek: Langzaam Lekker, koken met de Ecostoof

Langzaam Lekker – koken met de EcostoofOp 18 december, de tijd van het jaar dat we lichtjes aansteken, familie en vrienden uitnodigen en verlekkerd neuzen in nieuwe recepten, ziet een bijzonder kookboek het licht: Langzaam Lekker, koken met de Ecostoof. Een kookboek over ‘stoven zonder energie’.

De Ecostoof is de oude hooikist in een nieuw jasje. Deze energiebesparende kooktechniek was de afgelopen eeuw vooral populair ten tijde van brandstofschaarste. Vandaag de dag is energiezuinig koken actueler dan ooit, vanwege klimaatdiscussies. Met de Ecostoof is dat nu super simpel: Doe de ingrediënten in een pan, breng aan de kook en zet de pan met eten in de isolerende Ecostoof. Het eten blijft heet en stooft vanzelf gaar, met behoud van alle smaken, zonder energie en zonder aanbranden. Het is vergelijkbaar met slow cooking zonder stroom.

Kookboek ‘Langzaam Lekker’
Koken met de Ecostoof is eenvoudig, je moet net even de kook- en stooftijden weten. Daarom brengen Iris van de Graaf en Caro Niestijl dit kookboek uit met 77 recepten. In het boek ‘Langzaam Lekker’ staan recepten voor het bereiden van groente, granen, bonen, vlees, vis, vruchten en zelfs yoghurt. Een kookboek, waarmee zij hun passie delen met genieters van lekker én duurzaam eten. Een boek dat lezers met culinaire en groene aspiraties verleidt om te gaan Ecostoven.

Recepten kookboek
Meer dan de helft van de recepten is vegetarisch. De helft van de vegetarische recepten is bovendien veganistisch. ‘Langzaam Lekker’ is ingedeeld naar vijf basis ingrediënten – groente, granen, bonen, vlees en vis – met als toetje een hoofdstuk over zoete stoofgerechten. Caro en Iris ontwikkelden de receptuur om traditionele gerechten zoals stoofvlees, curries en ratatouille makkelijk te bereiden in de Ecostoof. Ook zijn er overheerlijke nieuwe Ecostoof recepten in het boek terug te vinden. Chefkok Koen van Brunschot (van restaurant de Plantage in Amsterdam), Marie-Louise Schipper (van de Volkskeuken) en Magda Scholte (van biologische boerderij de Groote Stroe), bedachten speciaal voor dit kookboek enkele gerechten. Ook poolreizigster Bernice Notenboom, een goede vriendin van Caro en Iris, deelt haar recept voor ijskoude yoghurt uit de Ecostoof.

Verkoopinformatie en boekpresentatie
‘Langzaam Lekker’ is een ingebonden groot formaat hardcover kookboek, 232 pagina’s met linnen cover. Het boek is opgemaakt en geïllustreerd door de jonge ontwerper Siebren de Vos. Op dinsdag 18 december om 18.00 uur is er, speciaal voor genodigden en pers, in restaurant de Plantage in Amsterdam een boekpresentatie. Het kookboek ‘Langzaam Lekker, koken met de Ecostoof’ wordt dan feestelijk gepresenteerd met een borrel en Ecostoof hapje. Het kookboek (ISBN 978-94-6345-321-9) is vanaf die dag verkrijgbaar via www.ecostoof.nl en een aantal geselecteerde boek- en kookwinkels voor € 24,50.

Over de Ecostoof®
De Ecostoof is een product van ontwerpers Caro Niestijl en Iris van de Graaf. In de Ecostoof blijft de temperatuur van het eten gedurende lange tijd tussen de 100 en 70°C. Het voedsel gaart geleidelijk op relatief lage temperatuur, waardoor het lekkerder is. Stoofvlees wordt zacht in drie uur. Groenten zijn klaar in minder dan een uur terwijl ze hun ‘bite’ houden. Doordat er geen verdamping is, blijven alle sappen, smaken en voedingsstoffen bewaard.

Over de auteurs
Caro is de bedenker van de Ecostoof. Zij is, naast Ecostoof ondernemer, architect en werkt daarbij intensief aan duurzaamheid en isolatietechnieken. Caro was gegrepen door de oude techniek van ‘isolatiekoken’. Als moeder van een gezin zocht ze bovendien een weg om energiezuinig en lekker koken handiger en duurzamer te maken. Voeg deze ingrediënten allemaal bij elkaar en… de Ecostoof was geboren.

Iris schreef samen met Caro het kookboek Langzaam Lekker. Naast partner in Ecostoof, is zij oprichter van Stichting Van Eigen Erf, een landelijk netwerk van biologische boeren en tuinders. Van Eigen Erf promoot lokaal eten rechtstreeks van de biologische boer: gezond, lekker en duurzaam. Iris schreef, samen met Maria van Boxtel, in 2010 het kookboek ‘van eigen erf’. Zij wonnen daarmee ‘the Gourmand World CookBook Award’ voor ‘best sustainable cookbook in the world’.


E
xtra afbeeldingen:

Beeldmateriaal in Hoge Resolutie kan direct worden gedownload uit onze Beeldbank (maak hiervoor eenmalig een account aan).

Voor meer informatie, interviews, fotoshoots of kortings- en/of winacties kunt u contact opnemen met Pers-Wereld.