Hoe duur is een kerstboom?

Sinterklaas is nog niet vertrokken of de kerstgekte breekt weer los. Na 5 december haalt iedereen zijn kerstspullen van zolder en gaat massaal een kerstboom kopen. Maar hoeveel bomen zijn er eigenlijk en wat zijn we met z’n allen kwijt aan alle versieringen? Op donderdag 5 december worden de kosten van een kerstboom onderzocht in een aflevering van KVW: De Rekenkamer.

Blauwsparren, Nordmann-sparren, fijnsparren en Servische-sparren …. er zijn zoveel soorten kerstbomen. En dan zullen we bijna de kunstkerstboom vergeten die ook in vele huishoudens opduikt. In totaal worden er in Nederland elk jaar zo’n 3 miljoen kerstbomen verkocht en het liefst betalen ze daar zo min mogelijk voor. De prijzen variëren van €1 tot €100. En dat voor een boom die soms wel 12 jaar heeft gegroeid.

In deze aflevering ontdekt Jaïr Ferwerda dat je in Denemarken dankzij klonen binnenkort elk jaar exact dezelfde nieuwe boom kunt kopen. Sander de Kramer is in de Ardennen waar gemeentes soms wel 10.000 euro betalen voor kerstbomen en Stefan Stasse vindt uit dat je met een wiskundige formule kan berekenen hoeveel versiering je nodig hebt voor je boom.

De Rekenkamer dompelt zich onder in kerstsferen en zoekt uit wat een kerstboom nou precies mag kosten. Het programma is te zien op donderdag 5 december om 20.25 uur op Nederland 3.

Bron: KRO (KVW: De Rekenkamer)